Barbera de Jong

Beeldend therapeut

mobiel: 0648465261

e-mail: barbera.dejong@degeheimetuin.info

Barbera De Jong

Zolang ik me kan herinneren ben ik geïnteresseerd in mensen. De manier waarop iemand zich ontwikkelt en leert in wat hij/zij meemaakt, vond en vind ik heel interessant. Daarnaast ben ik altijd heel creatief geweest. Beide interesses komen perfect samen in het vak als beeldend therapeut. Sinds 2020 ben ik met veel plezier als beeldende therapeut werkzaam bij "De Geheime Tuin".

Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapievorm. De nadruk ligt hierbij niét op praten maar op ervaren, op het dóen. Beeldende therapie sluit heel goed aan bij de belevingswereld van kinderen en jongeren. Soms is praten lastig. Soms heb je de woorden niet om te vertellen wat er aan de hand is of kun je juist heel goed praten dat je vergeet te voelen. Dan kan beeldende therapie een mooie ingang zijn. Door het maken van creatieve werkstukken wordt zichtbaar waar het kind last van heeft en kan het experimenteren met andere manieren om met het probleem om te gaan. Zo komt een kind zelf tot oplossingen. Daarnaast draagt beeldende therapie ook bij aan het versterken van het zelfbeeld en het doen groeien van het zelfvertrouwen.

Ik heb altijd enorm graag met kinderen en jongeren gewerkt. Ik ben begonnen bij een stichting waar ik werkte met kinderen en jongeren met ASS, AD(H)D en hechtingsproblematiek. Daarna heb ik veel gewerkt met kinderen en jongeren met problemen op het gebied van faalangst, laag zelfbeeld, grenzen. Sinds mijn studie HBO Creatieve Therapie in Utrecht heb ik aanvullende opleidingen gedaan, zoals ACT (Acceptance and Commitment Therapie), Familieopstellingen, diverse trainingen en bijscholing op het gebied van trauma, traumasensitief werken en rouwverwerking.

In mijn eigen praktijk in Amersfoort (byldkreft.nl) richt ik me voornamelijk op jongeren en volwassenen. Bij "De Geheime Tuin" hoop ik veel kinderen te kunnen helpen bij de dingen waar zij tegen aan lopen in hun leven. Belangrijk hierbij vind ik het om te luisteren naar wat het kind zegt én niet zegt. En om verder te kijken dan alleen het gedrag wat een kind laat zien. Om zo te ontdekken wat er onder ligt aan behoefte. En op die manier aan te sluiten bij waar het kind last van heeft. Zo kunnen we samen ontdekken wat er nodig is om het kind weer zekerder te laten voelen en met meer zelfvertrouwen in het leven te kunnen staan.