terug

Vroeger

Een kijkje achter de schermen

De beste stuurlui

Scheiden

EMDR

De grote V

Overeind blijven

Verhalen uit de praktijk

Vroeger

juni 2017. Is er een fase in het leven waarin je opeens de behoefte krijgt het over vroeger te hebben? Een dag op de kalender waarop je ineens in je oma of opa verandert? En dan bedoel ik niet praten over vroeger zoals je doet wanneer je herinneringen ophaalt. Nee, er komt een moment dat je vroeger gebruikt om een punt te maken. Lees verder.

Een kijkje achter de schermen

maart 2017. Behandelen van kinderen en het samen zoeken naar oplossingen kan op vele manieren. Ik zie als behandelaar dagelijks 6 of 7 kinderen en zoek met elk kind naar wat het beste bij hem of haar past. Een beperkende factor daarin is soms niet wat kinderen kunnen maar wat er bij óns past, waar wij ons vaardig in voelen. Lees verder.

De beste stuurlui

december 2016. Al een poosje realiseer ik me wat een heerlijke tijd het was, al die jaren tussen de stuurlui aan wal. En nog wel als gediplomeerde stuurvrouw, want afgestudeerd in de ontwikkelingspsychologie. Als ík niet de beste was! Lees verder.

Scheiden

september 2016. Aan de meeste dingen die regel in plaats van uitzondering worden, raak je gewend. Het wordt gewoon. Scheiden is heel gewoon geworden in Nederland. 1 op de 5 kinderen krijgt ermee te maken. Het is al lang geen uitzondering meer dat je ouders uit elkaar gaan, dat je op twee plekken moet gaan wonen en dat 'wij' geen wij meer is. Lees verder.

EMDR

augustus 2016. Je komt m'n kamer binnen. Schouders laag, blik naar beneden. Je donkere make-up en kleding lijken je stemming kracht bij te zetten.

Dat wat ze in het verleden over je beweerden heeft zich als de waarheid in je genesteld. Het maakt je afwisselend somber en angstig. Lees verder.

De grote V

juli 2016. Het is weer bijna zover. Het lijkt soms wel herfst buiten, maar de kalender geeft toch echt aan dat het schooljaar weer bijna voorbij is. In onze behandelingen is het een jaarlijkse mijlpaal die altijd met dezelfde rituelen in beeld komt. Als een soort eiland dat je vanaf je bootje al geruime tijd in de verte ziet liggen. Lees verder.

Overeind blijven

juni 2016. Het werkveld van de geestelijke gezondheidszorg is voortdurend in beweging. In vacatures wordt dat een "dynamische werkomgeving" genoemd, maar in de dagelijkse praktijk betekent het dat de kaders voortdurend veranderen. En dat je daarop moet inspelen. Soms door mee te bewegen, soms door een vuist te maken, maar het liefst zonder concessies te doen aan waar je voor staat. Best ingewikkeld. Lees verder.