Overeind blijven

Het werkveld van de geestelijke gezondheidszorg is voortdurend in beweging. In vacatures wordt dat een "dynamische werkomgeving" genoemd, maar in de dagelijkse praktijk betekent het dat de kaders voortdurend veranderen. En dat je daarop moet inspelen. Soms door mee te bewegen, soms door een vuist te maken, maar het liefst zonder concessies te doen aan waar je voor staat. Best ingewikkeld.

Allerhande wijzigingen

In de afgelopen jaren zijn er allerhande wijzigingen geweest bij De Geheime Tuin. Stelselwijzigingen, wijzigingen in de financiering, wijzigingen in het systeem om cliënt- en behandelgegevens te registreren, wijzigingen in de zwaarte van de problematiek die we mogen behandelen, wijzigingen in de toegestane duur van behandelingen en last but not least: wijzigingen in het bestuur en in de teams. Er gingen mensen weg, er kwamen mensen bij, teams veranderden van samenstelling. We verhuisden hier en daar, schoven met kamers, bezetting en verdeling. En we weten nu al dat de veranderingen zullen blijven komen, zowel intern als extern.

 

Laagdrempelige hulp

En toch zijn we nog steeds De Geheime Tuin! Ondanks alle opschudding zijn we in de kern niet veranderd en staat nog steeds overeind waar we voor staan: laagdrempelige hulp bieden aan een verscheidenheid aan gezinnen in een prettige omgeving.

Groeien en bloeien

Hoe we zo stormvast zijn gebleven? Door uithoudingvermogen en humor om mee te beginnen, heel veel geduld en soms moed. Flexibiliteit maar ook standvastigheid. En een onwrikbaar geloof dat wordt gedeeld door oudgedienden en nieuwkomers: de Geheime Tuin is een vruchtbare plek voor groeien en bloeien en waar grijze grindtegels, bij wijze van spreken, altijd zullen misstaan.

 

 

Ik zie een parallel met de ontwikkeling en het grootbrengen van kinderen: soms is er onweer, soms is er zon of een regenboog. Er zijn grote en kleine hobbels op je pad, soms verlies je even de moed. Maar als je erop blijft vertrouwen dat het in de kern goed zit, blijf je wel overeind!

 

Marije Hölscher

 

terug