Geplande groepen

Just do it!

Zelfbeeldtraining (COMET)

Groepen

De Geheime Tuin verzorgt diverse groepsbehandelingen. Deze richten zich op het verminderen van en leren omgaan met psychische klachten. Voordat uw kind gaat starten in een groep, plannen wij een intakegesprek om de wederzijdse verwachtingen goed te bespreken.

Het complete overzicht van de groepen die we bieden is:

 • Just do it! Dit is een groepstherapie voor kinderen van 8 t/m 12 jaar of voor jongeren van 12 tot 18 jaar die gericht is op het vergroten van assertiviteit en zelfvertrouwen van het kind of de jongere.
 • Zelfbeeldtraining (COMET). Dit is een groepstherapie voor jongeren van 12 tot 16 jaar en helpt de jongere op weg om positiever over zichzelf te gaan denken.
 • Anders boos worden. Dit is een groepstherapie voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Deze therapie helpt kinderen om meer grip te krijgen op hun boosheid.
 • Mindfulness. Dit is een groepstherapie voor kinderen van 8 t/m 12 jaar of jongeren van 12 tot 18 jaar die erop gericht is om de kinderen of jongeren beter te leren omgaan met gevoelens, gedachten en de wereld om hen heen. Dit zorgt ervoor dat ze positiever zijn, minder faalangst hebben, minder piekeren en met meer zelfvertrouwen in het leven staan.
 • ACTief opvoeden. Dit is een groepstherapie voor ouders die zijn vastgelopen in de opvoeding van hun kind of jongere en graag meer effectieve opvoedreacties willen leren.

  Genteresseerd en op zoek naar informatie? Raadpleeg hieronder de planning (onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen) of stuur gerust een e-mail met de vragen naar aanmelden@degeheimetuin.info.

  Aanmelden

  U kunt uw kind aanmelden voor een groep door hieronder op de link van de vestiging te klikken en op het aanmeldformulier aan te geven voor welke groep u belangstelling heeft.

  Just do it!

  • Planning
  • Omschrijving
  • Reacties

  Aankomende groepen:

  Vestiging Wanneer Leeftijd
  Amersfoort Vanaf 20 mei, 6 wekelijkse bijeenkomsten op donderdag van 15:30u tot 17:00u basisschool

  Just Do It! is een groepstherapie voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en voor jongeren van 12 tot 18 jaar. In de kindergroep richten we ons op het vergroten van assertiviteit en zelfvertrouwen door spel, beweging en praten. In de bijeenkomsten komen verschillende thema’s aan bod, zoals: opkomen voor jezelf, eigen kwaliteiten ontdekken, stevig staan, complimenten geven en ontvangen, vertrouwen op jezelf en op anderen en omgaan met spannende en sociale situaties.

  In de jongerengroep is de therapie onder andere gericht op het verbeteren van het zelfbeeld en het vergroten van assertiviteit en zelfvertrouwen. ‘Just Do It!’ is een therapie waarbij je samen met leeftijdsgenoten gaat oefenen met de dingen die je lastig vindt. Ieder bepaalt voor zichzelf wat hij/zij wil veranderen. We zullen samen praten, maar ook oefeningen en/of rollenspelen doen. Binnen de therapie komen verschillende thema’s aan bod zoals; het aanvoelen en aangeven van grenzen, het ontdekken en inzetten van eigen kwaliteiten, het bewust worden van mogelijke keuzes in gedrag en de relatie tussen actie en reactie in gedrag van zichzelf en anderen.

  De groepstherapie bestaat uit 6 bijeenkomsten met maximaal 8 deelnemers. We starten met het individueel bespreken van persoonlijke leerdoelen. In de eerste groepsbijeenkomst bespreken we deze met alle deelnemers samen, zodat zij van zichzelf en van de anderen weten waaraan ze gaan werken. Na de derde bijeenkomst vindt er ook een ouderbijeenkomst plaats, voor alleen ouders. Om de groepstherapie te evalueren, worden alle ouders en deelnemers apart uitgenodigd voor een persoonlijk afsluitend gesprek.

  Reactie van Marie-Louise Kalemans:

  "Goeie middag iedereen!

  Voor degenen die me nog niet kennen: mijn naam is Marie-Louise en over 12 dagen ben ik jarig. Dit heb ik geleerd: Met twee voeten op de grond staan, mezelf niet klein laten maken, als kinderen pesten gewoon er niks van aantrekken, als mensen willen dat ik iets raars doe, bijvoorbeeld; ga in een ijskoude rivier zwemmen, dat ik dat dan niet doe en dat ik zeg wat ik wil, doe wat ik wil en nee zeggen en die nee natuurlijk ook volhouden! Voor het eerst heb ik in mijn leven gehoord dat ook andere kinderen gepest worden. En dat heb ik hier gehoord! Het leukste wat ik hier in de groep vond is dat we een filmpje maakte over mijn leerdoel, namelijk : Stop-nee zeggen en dat er goed aandacht werd besteed aan mijn leerdoel. Ik heb het hier superleuk gevonden en nieuwe vrienden gemaakt.

  Zelfbeeldtraining (COMET)

  • Planning
  • Omschrijving
  • Reacties

  Aankomende groepen:

  Vestiging Wanneer Leeftijd
  Almere Vanaf donderdag 23 september, 7 bijeenkomsten op donderdag 15:30-16:30 uur. 12 - 16 jaar

  Een programma gericht op het verbeteren van een negatief zelfbeeld

  Doelgroep:

  Jongeren vanaf 12 tot 16 jaar:
  • Met een negatief zelfbeeld
  • Hinder ervaren in het dagelijks leven door het negatieve zelfbeeld
  • Zelf weten dat het beeld niet helemaal terecht is
  • Minimaal één positieve eigenschap en voorbeeld kan noemen
  • Wil meedoen aan een groepstraining
  • Er is geen sprake van trauma, beperking in voorstellingsvermogen en abstract denken.

  Waarom?

  Het zelfbeeld benvloedt hoe je je voelt en wat je doet en kan ook een rol spelen bij psychische klachten. De groepstraining helpt kinderen en jongeren om positiever over zichzelf te gaan denken.

  Aanpak:

  In de training wordt ervan uitgegaan dat het netwerk met de negatieve gedachtes over jezelf in de hersenen veel vaker wordt geactiveerd dan de andere netwerken. Het netwerk met de negatieve gedachtes wordt daardoor sterker en die gedachtes en gevoelens komen daardoor weer sneller naar voren. Het systeem houdt zichzelf zo in stand. In de training wordt er vanaf het begin veel aandacht besteed aan positieve herinneringen en eigenschappen van de kinderen en jongeren (positieve aandachtstraining). Daarnaast wordt met kinderen en jongeren geoefend om in moeilijke situaties geactiveerde positieve gedachten en gevoelens te gebruiken en een positiever zelfbeeld doelgericht op te roepen (contra-conditionering). De groepstraining bestaat uit 7 a 8 bijeenkomsten met maximaal 6 deelnemers. Er zijn 2 groepstherapeuten. We starten met het individueel bespreken van persoonlijke leerdoelen. Na de derde bijeenkomst vindt er ook een ouderbijeenkomst plaats, voor alleen ouders. Om de groepstraining te evalueren worden alle deelnemers met hun ouders apart uitgenodigd voor een persoonlijk afsluitend gesprek.