Anika Meijer

Orthopedagoog

mobiel: 06 18 09 95 04

e-mail: anika.meijer@degeheimetuin.info

Anika Meijer

Na een aantal jaar werkervaring als orthopedagoog in de basis-GGZ, waar ik met veel verschillende leeftijden en hulpvragen ervaring heb kunnen opdoen, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Die heb ik gevonden bij De Geheime Tuin, een plek waar ik me al snel thuis voelde!

Al heel jong riep ik dat ik ‘orthopedagoog’ wilde worden. Ook al wist ik toen nog amper wat dat woord betekende, toch heb ik goed aangevoeld dat mijn passie inderdaad ligt bij het helpen van kinderen en ouders. Het geeft mij veel voldoening om goed te luisteren, te analyseren, en vanuit een positieve insteek en samenwerking tot oplossingen te komen.

De systemische en oplossingsgerichte aanpak bij De Geheime Tuin past dan ook erg goed bij mij. In mijn behandelingen maak ik verder graag gebruik van bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, waarbij je oefent om anders tegen dingen aan te kijken, zodat je je beter gaat voelen. Ook kun je bij mij terecht voor EMDR, een vorm van traumabehandeling. Maar ik vind het vooral belangrijk om daaromheen ook creatief te durven zijn, want wat écht helpt is voor iedereen net weer anders. Daarom kun je mij tijdens behandelafspraken ook zomaar knutselend, voetballend, of zingend tegenkomen.

Mijn werkwijze laat zich verder typeren door het gebruiken van nieuwsgierigheid; zowel mijn eigen nieuwsgierigheid (wat is jullie verhaal?), als het aanwakkeren van de nieuwsgierigheid van kinderen (welke oplossingen passen bij mij?) en van hun ouders (wat wil mijn kind met dit gedrag eigenlijk zeggen?). Daarnaast probeer ik voor iedereen een veilige en vertrouwde sfeer te creëren. Om hulp vragen is niet gemakkelijk, dus vind ik het extra belangrijk dat er ook ruimte mag zijn voor ontspanning en gezelligheid.