De grote V

Het is weer bijna zover. Het lijkt soms wel herfst buiten, maar de kalender geeft toch echt aan dat het schooljaar weer bijna voorbij is. In onze behandelingen is het een jaarlijkse mijlpaal die altijd met dezelfde rituelen in beeld komt. Als een soort eiland dat je vanaf je bootje al geruime tijd in de verte ziet liggen.

Just Do It!

Rondom de open dagen van de middelbare scholen sluipt het grote V-woord voor het eerst de behandelkamers binnen. Gehuld in vesten en met de kachel aan hebben we het over belangrijke keuzes voor de toekomst, welke aanpak het beste werkt en op welke school de best passende begeleiding te vinden is. Vervolgens kijken we of het kind aan tafel al voldoende toegerust is om de grote stap te maken en overwegen we deelname aan de groepstherapie Just Do It! voor het laatste zetje in het vergroten van het zelfvertrouwen en de weerbaarheid.

Musical

Wanneer de bloesem aan de bomen zit, worden de rollen voor de musical verdeeld. Iets waarover kinderen ons graag vertellen. Timide meisjes en jongens verrassen ons geregeld met de grote rol die ze hebben geaccepteerd en waarmee ze enthousiast aan de slag zijn gegaan. Kinderen die zich moeilijk kunnen concentreren worden aangemeld, omdat het toch wel belangrijk is dat ze leren hoe ze hun koppie erbij kunnen houden in de laatste maanden.
Het kan nu zomaar gebeuren dat je bij het plannen van een langere reeks afspraken, opeens op die grote V stuit in de agenda. Of ouders noemen het als voorbeeld van een periode waarin het vaak beter gaat.
Kinderen die beter functioneren met meer licht en de vrijheid van buitenspelen, klimmen uit hun winterdip en het woord zomer valt opeens.

Laatste loodjes

Dan worden de lontjes wat korter, de schoolweken hectischer. Ouders van jongere kinderen bij wie de emoties makkelijk hoog oplopen, realiseren zich dat het eigenlijk ieder jaar zo gaat, vóór de grote V. Kinderen die niet in hun eigen bed willen slapen, kijken uit naar het samen slapen in tent of caravan. Probleem (tijdelijk) opgelost.
De jaarlijkse mijlpaal komt alsmaar dichterbij en wordt een ijkpunt in de behandeling. Er is een vóór en er is een na. Soms zetten we de grote V in als testfase, om de bestendigheid van de behaalde veranderingen te toetsen.
We hebben het over behaalde successen, CITO-toetsen, zon, bestemmingen, laatste loodjes. Kinderen gaan over, doubleren, nemen afscheid, zijn verdrietig of opgelucht, schitteren in musicals. We ronden de groepen af, schrijven afsluitbrieven en plannen afspraken met mensen die niet meteen vertrekken naar het Zuiden.

Fijne zomer

En nu staat ie dan echt voor de deur, we kunnen hem aanraken. De Grote Vakantie! De mijlpaal is weer behaald. We duimen nog even voor zon en warmte en wensen jullie allemaal een heel fijne zomer!

 

Marije Hölscher

Aanmelden